فهرست مطالب

توانمندسازی کودکان استثنایی - سال هشتم شماره 4 (زمستان 1396)

نشریه توانمندسازی کودکان استثنایی
سال هشتم شماره 4 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • الهه حجازی* ، لیلا افضلی، زهرا نقش صفحات 7-15
    مطالعه حاضر با هدف یافتن یک مدل در زمینه نقش عوامل سطح دانش آموزی و سطح کلاس بر خلاقیت انجام شد. برای این منظور 300 دانش آموز دوره دوم متوسطه به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش آزمون تصویری خلاقیت تورنس (1995) ، پرسشنامه ادراک از ساختار هدفی کلاس (PALS) و پرسشنامه اهداف پیشرفت میدگلی و همکاران (1998) بودند. یافته های حاصل از تحلیل چند سطحی نشان می دهد که در سطح مدرسه، متوسط خلاقیت کلاس های مختلف به طور معناداری با هم تفاوت دارد. 48درصد از واریانس خلاقیت در سطح دانش آموز و 52درصد از واریانس در سطح کلاس تبیین می شود. در حقیقت متغیر سطح کلاس در مقایسه با سطح دانش آموز اهمیت بالاتری دارد و بهترین پیش بینی کننده خلاقیت دانش آموزان است.
    کلیدواژگان: خلاقیت، جهت گیری هدفی، ساختار کلاس، تحلیل چند سطحی
  • حمید طریفی حسینی، منیجه شهنی ییلاق *، علیرضا حاجی یخچالی، سیروس عالی پور بیرگانی صفحات 17-33
    هدف از پژوهش حاضر طراحی، تدوین و روایی یابی برنامه آموزشی- روان شناختی توانمندسازی مبتنی بر کارکردهای اجرایی خودتنظیمی برای دانش آموزان با اختلال یادگیری ویژه بود. روش پژوهش برای مرحله طراحی و تدوین برنامه، روش توصیفی-تحلیلی با رویکرد سنتز پژوهی ترکیبی بود. برای روایی یابی برنامه ضمن استفاده از روش روایی صوری، از روش روایی محتوایی به شیوه کیفی و کمی با پانل خبرگان 11 نفری و از دو ضریب نسبی روایی محتوا (CVR) و شاخص روایی محتوا (CVI) استفاده شد. حداقل و حداکثر میزان CVR برای هر آیتم یا جزء برنامه به ترتیب 81/0 و 1 محاسبه شد. همچنین حداقل و حداکثر میزان CVI برای هر آیتم یا جزء برنامه به ترتیب 75/0 و 96/0 به دست آمد. در نهایت متوسط شاخص روایی محتوا (S-CVI/Ave) برای کل برنامه 88/0 به دست آمد. نتایج نشان داد برنامه آموزشی- روان شناختی توانمندسازی مبتنی بر کارکردهای اجرایی خودتنظیمی برای دانش آموزان با اختلال یادگیری ویژه از روایی صوری و محتوایی مناسبی بهره مند است و روایی لازم را برای کاربردهای آموزشی، بالینی و استفاده پژوهشی دارد.
    کلیدواژگان: اختلال یادگیری ویژه، برنامه آموزشی -روان شناختی توانمندسازی، کارکردهای اجرایی خودتنظیمی
  • سحر امین اشریعه، سنا رضایی، سولماز عیسی نژاد بوشهری، سمیرا شمس سیحانی، ثمینه بهادری جهرمی* صفحات 35-46
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی امید به زندگی دانش آموزان آهسته گام بر اساس خودکارآمدی و سازگاری عاطفی، اجتماعی و آموزشی انجام شد. این پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل همه دانش آموزان آهسته گام دبیرستانی (15 تا 18 ساله) شهر تهران بود که از بین آنان 90 دانش آموز با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. همه آنها مقیاس امید میلر (1988) ،پرسشنامه خودکارآمدی شرر، مادوکس، مرکندانت، پرتیس دون، جاکوبز و راجرز (1982) و پرسشنامه سازگاری دانش آموزان دبیرستانی سینها و سینگ (1993) را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از روش تحلیل رگرسیون گام به گام تحلیل شدند. نتایج نشان داد که خودکارآمدی و سازگاری عمومی، عاطفی، اجتماعی و آموزشی با امید به زندگی ارتباط مثبت و معنادار دارد. خودکارآمدی و سازگاری عمومی، عاطفی، اجتماعی و آموزشی توانستند 45 درصد از واریانس امید به زندگی دانش آموزان آهسته گام را پیش بینی کنند و خودکارآمدی بیشترین نقش را در پیش بینی امید به زندگی داشت. بنابراین، متغیرهایی مانند خودکارآمدی و سازگاری عاطفی، اجتماعی و آموزشی در پیش بینی امید به زندگی نقش حیاتی دارند.
    کلیدواژگان: آهسته گام، امید به زندگی، خودکارآمدی، سازگاری
  • سوگند قاسم زاده *، سیده عاطفه مهدوی صفحات 47-58
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی اختلالات رفتاری برونی سازی براساس سبک دلبستگی و رابطه مادر- فرزند در کودکان تیزهوش انجام شد. این پژوهش یک تحقیق همبستگی از نوع مطالعات توصیفی- تحلیلی بود و به روش پس رویدادی اجرا شد. جامعه آماری شامل تمامی کودکان تیزهوش دختر و پسر دبستانی شهر تهران در سال تحصیلی 1396-1395 بود که از بین آن ها، نمونه ای به حجم 60 نفر به شیوه در دسترس انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، شامل پرسشنامه سبک میانی دلبستگی هالپرن و کاپنبرگ (2006) و پرسشنامه رابطه مادر- فرزند (1961) و سیاهه رفتاری کودکان آخنباخ (2001) بود. برای تحلیل داده ها و به منظور پیش بینی اختلالات رفتاری برونی سازی براساس سبک دلبستگی و رابطه مادر-فرزند از تحلیل رگرسیون چندگانه به صورت همزمان استفاده شد. یافته های پژوهش حاکی این موضوع هستند که میان حمایت بیش از حد و طرد و سهل گیری بیش از حد مادر با بروز اختلالات رفتاری برونی سازی شده در فرزندان تیزهوش آن ها رابطه ای مثبت و معنادار مشاهده شد. همچنین مشخص شد که رابطه مثبت و معناداری میان وجود سبک دلبستگی آسیب دیده میان مادر-فرزند با بروز اختلالات رفتاری برونی سازی شده در فرزندان وجود دارد. در نتیجه با تغییر سبک دلبستگی و افزایش تعامل مثبت میان مادر و فرزند می توان اختلالات رفتاری برونی سازی را در کودکان تیزهوش دبستانی کاهش داد.
    کلیدواژگان: اختلالات رفتاری برونی سازی، تیزهوش، رابطه مادر- فرزند، سبک دلبستگی
  • علی زینالی *، لیلی علی اکبر زاده صفحات 59-69
    این پژوهش با هدف مقایسه افسردگی و اضطراب دانش آموزان ابتدایی آهسته گام، نابینا، ناشنوا و کم توان جسمی حرکتی انجام شد. این مطالعه از نوع مطالعات علی-مقایسه ‍ای بود. جامعه آماری این پژوهش همه دانش آموزان ابتدایی آهسته گام، نابینا، ناشنوا و کم توان جسمی حرکتی شهرستان ارومیه در سال تحصیلی 96-1395 بودند. از میان آن ها 26 نابینا، 34 ناشنوا، 39 کم توان جسمی حرکتی و 40 آهسته گام با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. مادر همه دانش آموزان مقیاس اضطراب، افسردگی و خلق (ایسبنسن و همکاران، 2003) را درباره فرزندان خود تکمیل کردند. داده ها با روش های تحلیل واریانس چندمتغیری و آزمون تعقیبی LSD تحلیل شدند. یافته ها نشان داد میانگین افسردگی گروه های آهسته گام و کم توان جسمی حرکتی به طور معناداری بیشتر از گروه های نابینا و ناشنوا بود، اما بین میانگین افسردگی گروه آهسته گام با گروه کم توان جسمی حرکتی و گروه نابینا با گروه ناشنوا تفاوت معناداری وجود نداشت. همچنین میانگین اضطراب گروه آهسته گام به طور معناداری بیشتر از گروه های کم توان جسمی حرکتی و نابینا بود، اما بین میانگین اضطراب گروه های آهسته گام و ناشنوا تفاوت معناداری وجود نداشت. میانگین اضطراب گروه کم توان جسمی حرکتی به طور معناداری کم تر از گروه ناشنوا بود، اما بین میانگین اضطراب گروه های کم توان جسمی حرکتی و نابینا تفاوت معناداری وجود نداشت. علاوه بر آن بین میانگین افسردگی و اضطراب گروه های نابینا و ناشنوا تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0≥P). با توجه به نتایج دانش آموزان آهسته گام و کم توان جسمی حرکتی در مقایسه با دانش آموزان نابینا و ناشنوا نیاز به خدمات روان شناختی بیشتری به ویژه در زمینه برنامه های کاهش علائم افسردگی و اضطراب دارند. بنابراین، مشاوران مدارس به معلمان درباره تفاوت دانش آموزان آگاهی های لازم را ارائه دهند و در فرصت های مناسب از طریق کارگاه های آموزشی اقدام به کاهش علائم افسردگی و اضطراب دانش آموزان کنند.
    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، کم توان جسمی حرکتی، آهسته گام، نابینا، ناشنوا
  • محمد عاشوری *، سحر شجاعی، فاطمه فتاحیان صفحات 71-80
    این پژوهش با هدف مقایسه میزان افسردگی، اضطراب و استرسدر افراد نابینا و افراد عادی شهر اصفهان انجام شد. پژوهش حاضر، یک مطالعه علی مقایسه ای بود. جامعه آماری این پژوهش دانشجویان نابینا و دانشجویان عادی 19 - 24 ساله دانشگاه اصفهان بودند. آزمودنی ها در این پژوهش 70 نفر بودند که به دو گروه 35 نفری تقسیم شدند. گروه اول از دانشجویان نابینا بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند؛ در حالی که گروه دوم، دانشجویان عادی بودند و به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار استفاده شده در این پژوهش مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس لاویباند و لاویباند (1995) بود. اطلاعات جمع آوری شده از طریق آزمون آماری تحلیل واریانس چندمتغیری با استفاده از نسخه 23 SPSS تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد که میزان اضطراب و استرس در دانشجویان نابینابه طور معناداری بیشتر از دانشجویان عادی بود (0005/0P<) ولی تفاوت معناداری در میزان افسردگی هر دو گروه وجود نداشت (05/0P>). بر اساس نتایج مشخص شد که افسردگی، اضطراب، استرس از واکنش های هیجانی و پدیده های چندبعدی هستند که وضعیت بینایی نقش مهمی در آن ها دارد. بنابراین، توجه به این واکنش ها در دانشجویان نابینا و عادی ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: استرس، اضطراب، افسردگی، دانشجویان نابینا
  • مرجان علی زاده، خدیجه ابوالمعالی *، علی اکبر ارجمندنیا صفحات 81-94
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی رضامندی زوجیت بر اساس ویژگی های شخصیتی و نیازهای بنیادین روان شناختی با میانجیگری سلامت روان در مادران دختران تیزهوش انجام شد. پژوهش یک مطالعه توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری مادران دانش آموزان تیز هوش دوره اول متوسطه شهر تهران بودند. در این پژوهش 245 مادر شرکت کردند که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شده بودند. ابزارهای این پژوهش مقیاس ویژگی های شخصیتی نئو، نیازهای بنیادین روان شناختی، سلامت عمومی و رضامندی زوجیت افروز بود. داده ها با استفاده از تحلیل مسیر و مدل یابی معادلات ساختاری به وسیله نرم افزار AMOSبا استفاده از شاخص های آزمون مجذور کای، شاخص برازش تطبیقی (CFI) ، و ریشه دوم میانگین خطای تقریب (RMSEA) تحلیل شد. یافته ها نشان داد که از بین صفات شخصیتی، روان رنجورخویی به صورت منفی و وظیفه شناسی و برون گرایی به صورت مثبت بر رضامندی مادران اثر داشته است (05/0p<). نیازهای بنیادین روان شناختی به صورت مثبت و معنادار بر رضامندی مادران اثر داشته است (05/0p<). سلامت روان به صورت منفی و معنادار بر رضامندی مادران اثر داشته است (05/0p<). سلامت روان اثر روان رنجورخویی بر رضامندی را به صورت منفی و اثر برونگرایی و وظیفه شناسی بر رضامندی را به صورت مثبت و معنادار میانجیگری کرده بود و سلامت روان اثر نیازهای بنیادین روان شناختی بر رضامندی را به صورت مثبت و معنادار میانجیگری کرده بود (05/0p<). بر اساس نتایج مشخص شد صفات شخصیتی (روان رنجورخویی به صورت منفی و وظیفه شناسی و برونگرایی به صورت مثبت) ، و نیازهای بنیادین روان شناختی با میانجیگری سلامت روان بر رضامندی مادران دختران تیزهوش اثر داشته است. بنابراین، در این حوزه با در نظرگرفتن نیازهای بنیادین، صفات شخصیتی و سلامت روان به برنامه خانواده محور نیاز است تا رضایت مندی زوجیت افزایش یابد.
    کلیدواژگان: تیزهوش، رضامندی زوجیت، سلامت روان، صفات شخصیتی، نیازهای بنیادین روان شناختی
  • معصومه کلانتری، محمد طحان *، الهه اهنگری، فخرالسادات براتی، غلامعلی افروز صفحات 95-103
    مقابله با کمرویی نوجوانان آهسته‎گام انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر آهسته گام 15-13 ساله شهرستان قائنات (استان خراسان جنوبی) در سال تحصیلی 92-93 بودند. از این جامعه تعداد 24 دانش آموز آهسته گام، به صورت نمونه گیری دردسترس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و به تصادف در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 12 نفر) جایگزین شدند. معلمان یا والدین هر دو گروه از آزمودنی ها پرسشنامه های پژوهش پاسخ دادند (پیش آزمون). سپس گروه آزمایش به مدت 10 جلسه 45 دقیقه ای تحت آموزش مهارت های ارتباطی قرار گرفتندو گروه کنترل آموزشی دریافت نکردند. در پایان هر دو گروه مجددا به ابزار پژوهش پاسخ دادند (پس آزمون). ابزار اندازه گیری پرسشنامه کمرویی سموعی و اشتیاق به برقراری ارتباط گنجی بود. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس با نرم افزار Spss نسخه 22 تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان دادکه اثر آموزش مهارت‎های ارتباطی در اشتیاق به برقراری ارتباط با دیگران (95/50 = F و 000/0 = p) و مقابله با کمرویی رویی (49/153 = F و 000/0 = p) معنا دار است. یعنی تفاوت دو گروه آزمایش و کنترل از نظر تاثیر آموزش مهارت‎های ارتباطی در اشتیاق به برقراری ارتباط و مقابله با کم‎رویی معنا‎دار است. آموزش مهارت‎های ارتباطی در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل باعث بهبود معنا‎دار در اشتیاق به برقراری ارتباط با دیگران و مقابله با کم‎رویی نوجوانان دختر آهسته‎گام می‎شود.
    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، اشتیاق به برقراری ارتباط، کمرویی، نوجوانان آهسته گام
  • کریم نیکنام، باقر غباری بناب *، سعید حسن زاده صفحات 105-119
    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثربخشی آموزش حل‏مساله خلاقانه بر رضایت از زندگی و سازگاری اجتماعی دانش آموزان پسر تیزهوش انجام شد. این پژوهش به شیوه نیمه آزمایشی و با طرح پیش‏آزمون پس‏آزمون با گروه کنترل اجرا شد. جامعه آماری 452 نفر از دانش آموزان دبیرستان‏های دوره اول متوسطه استعدادهای درخشان پسرانه شهر اردبیل بود. نمونه آماری این پژوهش 46 نفر از دانش آموزان پسر مشغول به تحصیل در دبیرستان های دوره اول متوسطه استعدادهای درخشان شهر اردبیل بودند که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب و در دو گروه 23 نفری جایگزین شدند. ابزارهای پژوهشی آزمون ماتریس‏های پیش رونده ریون (1938) و آزمون هوش استنفورد–بینه–تهران (افروز و کامکاری،1390) ، آزمون رضایت از زندگی هوبنر (2001) و آزمون سازگاری اجتماعی بل (1962) بود. شرکت‏کنندگان گروه آزمایش طی 13 جلسه (هر جلسه 75 دقیقه) در برنامه آموزش حل‏مساله خلاقانه شرکت کردند. به منظور کنترل اثر پیش آزمون ها، داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس چند متغیری مانکوا تحلیل شد. نتایج نشان داد که در خرده مقیاس‏های رضایت عمومی از زندگی، رضایت از دوستان، رضایت از محیط، رضایت از خود، سازگاری اجتماعی و سازگاری عاطفی بین میانگین نمرات گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری وجود دارد. بر اساس نتایج این پژوهش استفاده از برنامه آموزش حل مساله خلاقانه به منظور بهبود رضایت از زندگی و سازگاری اجتماعی برای دانش‏آموزان تیزهوش توصیه می شود.
    کلیدواژگان: دانش‏ آموز تیزهوش، رضایت از زندگی، سازگاری اجتماعی، حل ‏مساله خلاقانه
  • روح الله اکبری پور، افخم دانشفر * صفحات 121-127
    پژوهش حاضر با هدف بررسی و تعیین اعتبار مجموعه آزمون سنجش حرکت کودکان برای کودکان رده سنی دوم (7-10 سال) شهر تهران انجام شد. روش شناسی این مطالعه، توصیفی و از نوع اعتبار سنجی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه کودکان 7 - 10 ساله شهر تهران بودند. نمونه این پژوهش 800 نفر از کودکان عادی با رشد طبیعی را شامل می شد که به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار استفاده شده در این پژوهش، مجموعه آزمون سنجش حرکت کودکان- ویرایش دوم بود. اعتبار محتوایی این آزمون به وسیله شاخص اعتبار محتوا (CVI) و نسبت اعتبار محتوا (CVR) و اعتبار سازه آزمون به صورت تحلیل عاملی تاییدی بررسی شد. میانگین شاخص اعتبار محتوایی آیتم ها (967/0) و برای هر آیتم (بالای 87/0) و میانگین نسبت اعتبار محتوایی آیتم ها (937/0) و برای هر آیتم (بالای 75/0) به دست آمد که عالی بود. نتایج تحلیل عاملی تاییدی، مناسب بودن مدل را تایید کرد (هر شاخص بالای 9/0) ، این نتایج مشخص می کنند که اعتبار سازه آزمون مورد تایید است. بر پایه یافته های پژوهش حاضر چنین نتیجه گیری می شود که مجموعه آزمون سنجش حرکت کودکان- ویرایش دوم، ابزاری معتبر برای تشخیص اختلال هماهنگی رشدی کودکان 7 - 10 ساله شهر تهران است.
    کلیدواژگان: آزمون MABC-2، اختلال هماهنگی رشدی، اعتبار، مهارت های بنیادی
|
  • Elaheh Hejazi*, Leyla Afzali, Zahra Naghsh Pages 7-15
    Aim
    The aim of the present study was to find a model for exploring the role of student level and class level factors on creativity.
    Methods
    in the present quantitative research, 300 female high school students were selected using stratified random sampling. The research tools included Torrance Test of Creative Thinking (1995), The Patterns of Adaptive Learning Scales (PALS), and Achievement Goal Questionnaire (AGQ) (1998).
    Results
    Multivariate analysis showed that at the school level, the average creativity of different classes is significantly diverse, and 48% of the variance of creativity at the student level explains 52% of the variance at the class level.
    Conclusion
    In fact, the class variable is more important than student level and is the best predictor of student creativity.
    Keywords: creativity, class structure, goal orientation, multi-level analysis
  • Hamid Toreyfi hoseini, Manijeh Shehni yailagh *, Alireza Haji yakhchali, Sirous Alipour Birgany Pages 17-33
    Aim
    The aim of this study was to design, develop and validate a psycho-educational program of empowerment based on self-regulation executive functions (McCloskey model) for students with special learning disorder.
    Methods
    The research method for designing and development stages was a descriptive - analytic method with a configurative synthesis approach. For program validation, along with the use of face validity method, content validity method was used quantitatively and quantitatively with a panel of 11 experts and Content Validity Ratio (CVR) and Content Validity Index (CVI).
    Results
    The minimum and maximum CVRs for each item or component of the program were calculated as 0/81 and 1, respectively. Also the minimum and maximum CVIs for each item or component of the program were calculated as 0/75 and 0/96, respectively. Finally, the average content validity index (S-CVI/Ave) for the entire program was calculated as 0/88.
    Conclusion
    The psycho educational program of empowerment based on self-regulation executive functions for students with special learning disorder has appropriate face and content validity, and has a useful validity for educational, clinical and research uses.
    Keywords: executive function, special learning disorder, psycho-educational program, self-regulation
  • Sahar Amin sharie, Sana Rezayi, Solmaz Isa nejad, Samira Shams sobhani, Samineh Bahadori * Pages 35-46
    Aim
    The aim of present study was to predict slow paced students’ life expectancy based on self-efficacy and affective, social and instructional compatibility.
    Methods
    The research is considered as correlational type. The statistical population included all high school slow paced students (aged 15-18 years old) of Tehran city that from among them a total number of 90 student were selected using convenient sampling method. All of them completed the Miller Hope Scale (1988), Self-efficacy Questionnaire of Sinha & Sing (1993) and Compatibility Questionnaire of Sherer et al. (1982). Data were analyzed by stepwise regression analysis method.
    Results
    The findings showed that self-efficacy and general, affective, social and instructional compatibility have a significant and positive relation with life expectancy. Self-efficacy and general, affective, social and instructional compatibility predicted 45 percent of variance of life expectancy in slow paced students and self-efficacy had the most contribution in prediction of life expectancy.
    Conclusion
    Paying attention to the variables such as self-efficacy and affective, social and instructional compatibility have crucial role in predicting life expectancy.
    Keywords: slow paced, life expectancy, self-efficacy, compatibility
  • Sogand Ghasemzadeh*, Seyede Atefe Mahdavi Pages 47-58
    Aim
    This study investigated the prediction of externalizing behavior disorders based on attachment style and mother-child relationship in gifted students.
    Method
    This research is a correlational descriptive-analytic study that was performed by the post-test method. The statistical population consisted of all of gifted girls and boys in primary school in Tehran during the academic year of 1396-1395 and to carry out this study, 60 people of the defined population were selected by convenient sampling method. Tools in this study were Kinship Center Attachment Questionnaire (2006), Mother-Child Relationship Questionnaire (1961) and Children Behavior Check List (2001). To analyze data and in order to predict externalizing disorders based on attachment style and mother-child relationship, multiple regressions was used.
    Results
    Results showed that the relationship between oversimplifying, over-rejection, over-supporting of mothers and externalizing behavior disorders in gifted children was positive and significant. Also it was found that a damaged mother-child attachment style is a predictor of externalizing behavior disorders in gifted children.
    Conclusion
    So based on changing attachment styles and making a good mother-child relationship, the externalizing behavior disorders in gifted students can be reduced.
    Keywords: externalizing behavior disorders, attachment style, mother-child relationship, giftedness.
  • Ali Zeynali *, Leyli Ali Akbar zadeh Pages 59-69
    Aim
    This research aimed to compare depression and anxiety in elementary students with intellectual disability, blindness, deafness and physical mobility disability.
    Methods
    This research was considered as a causal-comparative study. The statistical population included all elementary students with intellectual disability, blindness, deafness and physical mobility disability of Urmia province during 2016-17 academic years. From among them 26 blind, 34 deaf, 39 physical mobility disable and 40 intellectual disable students were selected using available sampling method. Mothers of all students completed the anxiety, Depression and Mode Scale (Esbensen & et al, 2003) about their children. The data was analyzed by multivariate analysis of variance and LSD post hoc test. Findings: The finding indicated the depression mean of intellectual disability and physical mobility disability groups significantly was higher than blind and deaf groups, but there was no significant difference between depression mean of intellectual disability group with physical mobility disability group and blind group with deaf group. The mean depression of physical mobility disability group significantly was higher than blind and deaf groups. Also, the anxiety mean of intellectual disability group significantly was higher than physical mobility disability and blind groups, but there was no significant difference between anxiety mean of intellectual disability and deaf groups. The anxiety mean of physical mobility disability group significantly was lower than deaf group, but there was no significant difference between anxiety mean of physical mobility disability and blind groups. In addition there was no significant difference between depression mean and anxiety of blind and deaf groups (P≤0/05).
    Conclusion
    Regarding the results, students with intellectual disability and physical mobility disability in comparison to blind and deaf students need more psychological services especially in the field of programs that reduce symptoms of depression and anxiety. Therefore, school counselors should provide teachers with necessary knowledge about the difference between students and reduce students' symptoms of depression and anxiety through workshops at the proper time.
    Keywords: depression, Anxiety, intellectual disability, blind, deaf, physical mobility disability
  • Mohammad Ashori*, Sahar Shojai, Fatemeh Fatahian Pages 71-80
    Aim
    This study aimed to compare the depression, anxiety and stress between blind and normal individuals in Isfahan city.
    Methods
    The present research was a causal-comparative study. The study population included blind students and normal students aged 19-24 years old at the University of Isfahan. Sample of this research consisted of 70 people and they were divided into two groups of 35 students. First group students were selected from blind students by convenient sampling method; while the second group participants were selected from normal students by randomly method. The tool used in the present research was Depression, Anxiety, and Stress Scale (DASS-21) by LoviBond and LoviBond (1995). The data were analyzed using multivariate analysis of variance test with 23th version of SPSS.
    Results
    findings showed that anxiety and stress in blind students was significantly higher than the normal students (P<0.0005). But depression in blind students and normal students had not significant difference (P>0.05).
    Conclusion
    depression, anxiety and stress are emotional reactions and multidimensional phenomenon in which visual condition has an important role. Therefore, paying attention to these reactions is essential in blind and normal students.
    Keywords: Anxiety, blind individuals, depression
  • marjan Alizadeh, Khadijeh Abolmaali *, Ali akbar Arjmandnia Pages 81-94
    Aim
    The aim of present study was predicting marital satisfaction based on personality traits and basic psychological needs with mediating role of mental health among mothers of gifted girls.
    Methods
    The present study was a correlational descriptive study. The statistical population of this research consisted of mothers of gifted high school students attending in the first grade. In this study, 245 mothers were selected using random cluster sampling. The tools used were NEO-Personality Inventory General Health Questionnaire, Basic Need Satisfaction in General, and Afrooz Marital Satisfaction Scale (AMSS). Data were analyzed using path analysis and modeling of structural equations by AMOS software using Chi-square test, Comparative fit index (CFI), and root-mean-square error of approximation (RMSEA).
    Results
    The results showed that among personality traits, Neuroticism had a negative impact on satisfaction of mothers and conscientiousness and extroversion showed positive effects (p <0.01). Basic psychological needs showed to have positive and significant effect on satisfaction of mothers (p<0.05). Mental health showed to have negative and significant effect on satisfaction of mothers (p<0.05).It was evident that mental health has mediated negatively the effect of Neuroticism on satisfaction. And effect of extroversion and conscientiousness on satisfaction was mediated negatively and significantly by mental health. Also, mental health has mediated positively the effect of basic psychological needs on satisfaction (p<0.05).
    Conclusion
    Personality traits (neuroticism negatively, and conscientiousness and extroversion positively) and also basic psychological needs influence satisfaction of mothers of gifted girls by mediating role of mental health. Therefore, in this area, considering the basic needs, personality traits and basic psychological needs, we should implement a family-centered program to increase marital satisfaction.
    Keywords: Gifted, marital satisfaction, mental health, personality traits, fundamental needs
  • Masomeh Kalantari, Mohammad Tahan *, Elaheh Ahangari, Fakhro sadat Barati, G.ali Afrouz Pages 95-103
    Aim
    The purpose of this study was to study the effect of communication skills training on the desire to communicate with others and to prevent the shyness among slow paced adolescents.
    Method
    The research method was semi-experimental with pretest-posttest design with control group. The statistical population of the study consisted of all 13-15 year-old slow paced female students in the city of Ghaenat (South Khorasan Province) in the academic year of 2013-2014. From this community, 24 slow-paced girls were selected by random sampling method and randomly assigned to two experiment and control groups (each group consisted of 12 students). Teachers or parents of both groups answered the research questionnaires (pre-test). The experiment group was trained in communication skills for 10 sessions of 45 minutes and the control group did not receive any education. At the end, both groups responded to the research questionnaires (post-test). The tool was a measure of the Samouie’s Shyness Questionnaire and Ganji’s Desire to Communicate. The collected data were analyzed using SPSS software version 22 using covariance analysis.
    Results
    The results showed that the effect of communication skills training on the desire to communicate with others (P=0.50, F=0.000) and coping with shyness (F=153.49, P=0.000) is meaningful. That is, the difference between the experiment and control groups in terms of the effect of communication skills training on the desire to communicate and coping with shyness is meaningful.
    Conclusion
    Communication skills training for the experiment group compared to the control group significantly improves the desire to communicate with others and deal with shyness among slow paced adolescents.
    Keywords: Communication skills, willingness to communicate, shyness, slow paced adolescent
  • Karim Niknam, Bagher Ghobari bonab *, Saed Hasan zadeh Pages 105-119
    Aim
    The purpose of this study was studying the effectiveness of creative problem-solving program training on life satisfaction and social adjustment of male gifted adolescent students.
    Method
    This research was a quasi-experimental study including pre & post-test design with control group. The population of the study was 452 first-grade male high school students of exeptional talents schools of Ardabil city. The sample included 46 in first-grade male students who were selected using cluster random sampling method and they were assigned to two groups of 23. Research Tools were Raven's Matrices (1938), Tehran-Stanford-Binet's Intelligence Test (Afroz and Kamkari, 2011), Hubner's Life Satisfaction (2001) and Bell Social Adjustment Inventory (1962). Participants in the experiment group participated in a problem solving training program during 13 sessions (75 minutes per session). In order to control the effect of pre-tests, data were analyzed using multivariate analysis of covariance (MANCOVA).
    Results
    The results showed that in subscales of genera life satisfactionl, friends satisfaction, environment satisfaction, self-satisfaction, social adjustment and emotional adjustment, the mean scores of the experiment and control groups are meaningly differet.
    Conclusion
    According to the results, applying creative problem-solving program traning for improving social adjustment and life satisfaction of talented male adolescents was effective. Based on the results of this study, using a creative problem-solving training program to improve life satisfaction and social adjustment for gifted students is recommended.
    Keywords: Creative problem -solving, gifted student, life satisfaction, social adjustment
  • Rohollah Akbaripour, Afkham Daneshfar * Pages 121-127
    Aim
    The purpose of this study was to study the validity of the Movement Assessment Battery For Children - Second Edition in the age band two (7-10 years) in Tehran.
    Methods
    Methodology of this study was descriptive and a validation study. The statistical population of the study consisted of all 7-10 year-old children in Tehran. The sample consisted of 800 normal children with normal growth, selected by multi-stage random sampling. The tool used in this study was the Movement Assessment Battery For Children - Second Edition. The content validity of this test was analyzed by content validity index (CVI) and content validity ratio (CVR) and validation of the test construct was done using confirmatory factor analysis.
    Results
    The average content validity index of the items (0/696) and for each item (above 0/87) and the average content validity ratio of the items (0/937) and for each item (above 0/75) was excellent. The results of the confirmatory factor analysis confirm the appropriateness of the model (each index above 0/9), indicate that the validity of the test construct is acceptable.
    Conclusion
    Based on the findings of this study, it is concluded that the Movement Assessment Battery For Children - Second Edition, is a valid tool for the diagnosis of developmental coordination disorder in children aged 7-10 years in Tehran.
    Keywords: MABC-2 Test, Developmental Coordination Disorder, Validation, fundamental skills